Den europæiske Sumpskildpadde (Emys orbicularis L.) i Danmark. En zoologisk og geologisk undersøgelse af danske postglaciale fund og deres betydning for bedømmelsen af temperaturforholdene i forhistorisk tid.

Authors

  • Magnus Degerbøl
  • Harald Krog

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke2.v78.6867

Abstract

I moserne i Danmark findes ofte under tørvegravningen skjolde og skeletdele af den europæiske sumpskildpadde. Desværre må man dog regne med, at et forholdsvis stort antal af disse fund aldrig bliver varetaget, idet arbejderne simpelthen smider dem til side eller lader dem gå i æltemaskinerne. Ved samtale med tørvearbejderne vil man ofte erfare, at de har fundet en del "kokosnødder" i mosen, d.v.s. skjolde af sumpskildpadder eller kranier af mennesker, men ikke har ment det umagen værd at indsende disse til museerne. Heldigvis er dog også en del blevet reddet fra undergang. I Universitetets zoologiske Museum er der i det sidste hundrede år, siden Steenstrups dage, blevet opbevaret et anseligt antal fund af sumpskildpadder. Også i andre samlinger: Mineralogisk Museum, Danmarks Geologiske Undersøgelse, Jagt- og Skovbrugsmuseet, Gilleleje Museum, Frederiksværk Museum, Herlufsholms Museum, Langelands Museum, Fyns Stiftsmuseum og Naturhistorisk Museum i Aarhus, findes en del rester af denne art. For lån af materiale fra disse samlinger udtaler jeg min bedste tak. Ligeledes takker jeg på det hjerteligste de mange mennesker, som ude omkring fra landet gennem årene har vist Zoologisk Museum den interesse og venlighed at indsende jordfundne knogler.

Downloads

Published

1951-12-31

How to Cite

Degerbøl, M., & Krog, H. (1951). Den europæiske Sumpskildpadde (Emys orbicularis L.) i Danmark. En zoologisk og geologisk undersøgelse af danske postglaciale fund og deres betydning for bedømmelsen af temperaturforholdene i forhistorisk tid. Danmarks Geologiske Undersøgelse II. Række, 78, 1–130. https://doi.org/10.34194/raekke2.v78.6867