Viborg Egnens Mergellag, deres geologiske Omgivelser og deres Udnyttelse

Authors

  • V Milthers
  • Th. Claudi Westh

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke3.v9.6914

Abstract

Ved Mergel forstaar man - i videste Udstrækning - ethvert Jordlag, der udgør en Blanding af kulsur Kalk med Ler og (eller) Sand uden Hensyn til Blandingsdelenes indbyrdes Mængdeforhold. Betegnelsen kan saaledes bruges om Jordarter af meget forskellig Art. Det, der er fælles for dem alle, er det større eller mindre Indhold af kulsur Kalk.

Imidlertid kan Begrebet begrænses fra forskellig Side, saaledes at ikke alle kalkholdige Aflejringer kommer ind under Betegnelsen Mergel. Dels vil saadanne Lag som Kridt og Kalk, der saa godt som udelukkende bestaar af kulsur Kalk, ikke høre ind under Begrebet Mergel, selv om de paaføres Jorden i samme Øjemed som Mergelen. Dels er der kalkholdige Sand- og Lerlag, hvor dog Indholdet af kulsur Kalk er saa ringe, at Karakteren af Mergel bortfalder. Grænsen for det Mindstemaal af Kalkindhold, der skal kræves, for at et Jordlag kan kaldes Mergel, er det imidlertid umuligt at fastsætte, - naar den ikke sættes ved Kalkholdighed lig Nul -, da denne Grænse altid i Praksis vil være betinget af hvert enkelt givet Steds Krav og Behov og Adgangsmuligheder. Et kalkholdigt Jordlag, der under visse Omstændigheder vil blive anset som brugbar Mergel, vil man paa andre Steder og under andre Forhold ikke regne med som saadan.

Downloads

Published

1913-12-31

How to Cite

Milthers, V., & Westh, T. C. (1913). Viborg Egnens Mergellag, deres geologiske Omgivelser og deres Udnyttelse. Danmarks Geologiske Undersøgelse III. Række, 9, 31–70. https://doi.org/10.34194/raekke3.v9.6914