Mergelaflejringerne i Hammerum Herred

Authors

  • V Milthers

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke3.v13.6918

Abstract

I Sommeren 1914 blev der i Hammerum Herred udført Undersøgelser af Mergelforholdene paa 165 Ejendomme. Da Undersøgelserne næsten udelukkende blev foretagne paa de Steder, hvorfra der indkom Anmodninger derom, har de ikke kunnet give en fuldstændig Oversigt over Mergelens Optræden i Herredet. En saadan vilde kun kunne faas ved en systematisk Undersøgelse. Den Uensartethed, som det medfølgende Kort viser med Hensyn til Forekomsterne af Mergel, er derfor ikke noget Udtryk for de virkelige Forhold. Der er Omraader, navnlig Øst for Herning og i Herredets sydlige Del, hvor der sikkert findes betydelig mere Mergel, end Kortet viser, om end der næppe findes megen Mergel af god Kvalitet.

Den undersøgte Mergel har næsten alle Vegne kunnet henføres til de to almindelige Slags: Morænemergel (stenet, sandet Lermergel) og Diluvialmergel (stenfri Lermergel). Begge Slags er afsatte under Istiden, Morænemergelen som direkte Afsmeltningsrest fra Isen, Diluvialmergelen ved Udslæmning og Afsætning af Morænemergelens finere Kalk- og Lerbestanddele.

Downloads

Published

1916-12-31

How to Cite

Milthers, V. (1916). Mergelaflejringerne i Hammerum Herred. Danmarks Geologiske Undersøgelse III. Række, 13, 1–21. https://doi.org/10.34194/raekke3.v13.6918