Kalk og Mergel paa Sjælland

Authors

  • V Milthers

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke3.v23.6928

Abstract

De kalkholdige Aflejringer paa Sjælland, der kan benyttes i Landbrugets Tjeneste som Jordforbedringsmiddel, er af meget forskellig Beskaffenhed og ligger paa meget forskellig Maade i Jorden. En Del af dem hører til de Jordlag, der forefandtes forud for, at Indlandsisen i Istiden overklædte Landet med sine Morænelag. En anden Del tilhører selve disse Morænelag eller er opstaaet paa Grundlag af dem ved en Udslæmning af rindende Vand. Og endelig er en tredje Del af Aflejringerne opslaaet efter Istiden og er knyttet til nuværende Dale og Sænkninger, hvor Kalklagene er afsat omkring Kildevæld eller i fordums Søer.

Paa de følgende Sider skal der kort redegøres for disse forskellige Kalk- og Mergellags Beskaffenhed og Optræden. Derefter følger en amtsvis og sognevis ordnet Fortegnelse over de Kalkbestemmelser i Kalk og Mergel fra Sjælland, der siden 1910 er udført paa Danmarks geologiske Undersøgelses Laboratorium. De analyserede Prøver er dels indsamlet ved de af Danmarks geol. Undersøgelse udførte Boringer efter Mergel, dels indsendt direkte paa Landboforeningernes Foranledning.

Downloads

Published

1923-12-31

How to Cite

Milthers, V. (1923). Kalk og Mergel paa Sjælland. Danmarks Geologiske Undersøgelse III. Række, 23, 1–80. https://doi.org/10.34194/raekke3.v23.6928