Borearkivet ved Danmarks Geologiske Undersøgelse

Authors

  • Hilmar Ødum
  • Ole Berthelsen

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke3.v30.6935

Abstract

Udredningen af et lands geologiske bygning er grundlaget for såvel videnskabeligt geologisk arbejde som efterforskning efter råstoffer; de to opgaver kan ikke skilles, da det rent videnskabelige arbejde altid må være basis for mere konkrete problemers løsning. Til udredningen af den geologiske bygning kan man imidlertid ikke nøjes med overfladisk kortlægning eller studium af daglokaliteter; man behøver mere dybtgående oplysninger fra boringer.

Gennem adskillige menneskealdre har geologer derfor indsamlet oplysninger om boringer, - det har også været tilfældet i Danmark; men bliver man stående på dette standpunkt, at indsamling af oplysninger om boringer er et indre-geologisk anliggende, kommer man imidlertid til kort på flere punkter:

1) Man kommer kun i besiddelse af få og tilfældige oplysninger og prøver fra de mange boringer, der udføres med vidt forskellige formål;

2) et sådant mangelfuldt borearkiv er kun i ringe grad egnet til at opfylde sine praktiske funktioner i samfundet;

3) benyttelsen af boringerne i videnskabelige publikationer bliver tilfældig; der opstår jævnligt misforståelser eller tvivl m.h.t. boringers identitet og placering (fremgår tydeligt af den ældre litteratur).

Downloads

Published

1953-12-31

How to Cite

Ødum, H., & Berthelsen, O. (1953). Borearkivet ved Danmarks Geologiske Undersøgelse. Danmarks Geologiske Undersøgelse III. Række, 30, 1–28. https://doi.org/10.34194/raekke3.v30.6935