Kalken paa Saltholm

Authors

  • K. Brünnich Nielsen

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke4.v1.6961

Abstract

I Aaret 1921 var et enkelt af de gamle Kalkbrud paa Saltholm genaabnet og Brydningen genoptaget efter en Pause paa henved 50 Aar. Jeg var saa heldig at kunne foretage Undersøgelser i Bruddet i den korte Periode, da det var tørlagt, og da Resultatet af disse formentlig kan have nogen Interesse, skal jeg i Korthed gøre rede for dem.

Bruddet, der er beliggende tæt ved Havnen paa Nordsiden af Øen, er aflangt firkantet med de lange Sider liggende i Retningen Øst-Vest, og de korte Sider i Nord-Syd. I den vestlige Ende af Bruddet fandtes dets dybeste Sted, der var c. 3 m under Overfladen, og her søgte en elektrisk drevet Pumpe at holde Bruddet tørt.

Fig. 1 er et Billede af den lange, sydlige Væg, taget omtrent 10 m fra Bruddets vestlige Rand. Det viser, at Lagene i Kalken er skraatstillede med en svag Hældning mod Vest. Hældningen er ikke stor, men dog saaledes, at de Lag, der i Østenden af Bruddet findes i Overfladen, genfindes c. 1 m nede i Vestsiden af Bruddet. Profilet viste, som det kan ses paa Billedet, øverst c. 2 m blød, løs, tydelig lagdelt Kalk. De enkelte Kalklag er tynde, og hele Serien har et skifret Præg. Kalklagene er 2 Steder afbrudt af temmelig tykke Flintlag, hvoraf det øverste er graat, det nederste sort.

Under disse 2 m findes Lag af haard, klingende Kalk, der ogsaa er lagdelt. Af denne Kalk er der c. 1 m til Bunden i Graven. Ogsaa i denne Serie findes et Par Flintlag af den sædvanlige graa Farve.

Downloads

Published

1926-12-31

How to Cite

Nielsen, K. B. (1926). Kalken paa Saltholm. Danmarks Geologiske Undersøgelse IV. Række, 1(20), 1–23. https://doi.org/10.34194/raekke4.v1.6961