Kortfattet Oversigt over Jordarter anvendelige til Slam- og Dyndbade

Authors

  • Ellen Louise Mertz

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke4.v2.6979

Abstract

De senere Aars vanskelige Valutaforhold influerer ogsaa paa Arbejdet ved Danmarks Geologiske Undersøgelse, idet Interessen for den praktiske Anvendelighed af vort Lands forskellige Jordarter derved er fremmet. - DGU faar derfor i stedse stigende Grad Forespørgsler om Mulighederne for Selvforsyning af Støbesand, Pottemagerler o.s.v., og som et naturligt Led i denne Række indgaar Ønsket om at finde Jordarter egnede til Dækning af det stigende Behov af Badeslam, en Vare, der for Tiden hovedsagelig importeres fra Udlandet.

Den mest lønnende Fremgangsmaade ved Arbejdet med slige Opgaver synes erfaringsmæssigt at være den, at man først og fremmest søger fastslaaet, hvilke Egenskaber, der er fælles for de Jordarter, der i Praksis har staaet deres Prøve som velegnede til Formaalet, og dernæst undersøger, om Danmark ejer saadanne Jordarter. Dertil kommer jo saa en helt anden Opgave, der tilfalder Forretningslivets Folk, nemlig at afgøre, hvorledes det i bekræftende Fald forholder sig med de ved Indvindingen forbundne Udgifter.

Men selvom Vejen til Løsningen af slige Problemer saaledes synes klar, er den alligevel i de fleste Tilfælde tung at vandre, fordi det kan være overordentlig vanskeligt at fastslaa, hvilke Egenskaber, der med Henblik paa den foreliggende Opgave er absolut paakrævede hos Jordarterne, og hvilke der er uden Interesse. Ved at skaffe sig det størst mulige Antal Prøver fra Lokaliteter, der i Praksis har vist sig anvendelige, plejer man dog at kunne komme Spørgsmaalet ret nær ind paa Livet, og dette har ogsaa været Tilfældet med den her omhandlede Undersøgelse af Badeslam, idet der efter endt Gennemgang af den foreliggende Litteratur og Undersøgelse af det indsamlede Prøvemateriale er skabt et ganske godt Grundlag for Bedømmelse af Badeslammets hele Natur.

Downloads

Published

1940-12-31

How to Cite

Mertz, E. L. (1940). Kortfattet Oversigt over Jordarter anvendelige til Slam- og Dyndbade. Danmarks Geologiske Undersøgelse IV. Række, 2(14), 1–21. https://doi.org/10.34194/raekke4.v2.6979