Pollenanalytisk Datering af Brabrand-Fundet

Authors

  • J Troels-Smith

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke4.v2.6983

Abstract

Aar 1900 udkom det store Værk: "Affaldsdynger fra Stenalderen i Danmark undersøgte for Nationalmuseet", hvori Typer paa de danske Affaldsdynger fra Jylland og Øerne, saavel Dynger fra "den ældre Stenalder" som "den yngre" er blevet mønstergyldigt beskrevet af en Række Fagmænd. Samme Aar, som denne Bautasten for det 19. Aarh.s Køkkenmøddingundersøgelser blev sat, blev der ved Grøftegravning ved Brabrand Sø nær Aarhus Aa's Udløb fundet Oldsager; Findestedet (Fig. 1, X ) for disse blev 1903-04 nærmere undersøgt af Nationalmuseet, og 1906 kom Thomas Thomsens og A. Jessens Afhandling om "Brabrand-Fundet fra den ældre Stenalder, arkæologisk og geologisk behandlet".

Ved den arkæologiske Behandling af Fundet vistes, at Oldsagerne i alt væsentligt er de samme som i Affaldsdyngerne. Derimod adskiller Brabrand-Fundet sig væsentligt fra Skaldyngerne ved, at Oldsagerne ikke er fundet i eller nær ved en Skaldynge, men liggende indlejret i marine Lavvandsdannelser. Hvorledes Oldsagerne er blevet indlejret i disse marine Aflejringer, eller rettere: hvor den egentlige Brabrand-Boplads har været, naaede man ikke til Klarhed over. Af den geologiske Undersøgelse fremgik det, at Oldsagerne stammede fra Tiden lige før, omkring og efter Litorinahavets Maksimum, der for Egnens Vedkommende bestemtes til at være 2 m over Havet; heraf fulgte, at den ældste Del af Fundet maatte være ældre end de Affaldsdynger, der hviler paa Litorinahavets højeste Stranddannelser.

Downloads

Published

1937-12-31

How to Cite

Troels-Smith, J. (1937). Pollenanalytisk Datering af Brabrand-Fundet. Danmarks Geologiske Undersøgelse IV. Række, 2(16), 1–24. https://doi.org/10.34194/raekke4.v2.6983