Karakterisering af løse jordarter - Troels-Smith, J (Danmarks Geologiske Undersøgelse IV. Række, 1955)
I stedet for at beskrive og definere det meget store antal forekommende jordarter, defineres her et lille antal (17) jordartelementer, organiske såvel som uorganiske. Ved hjælp af jordartelementerne og disses indbyrdes mængdeforhold samt visse fysiske egenskaber, der også er defineret og beskrevet, vil en given jordart kunne beskrives og karakteriseres uden hensyntagen til dannelsesmåden eller de processer, der har fundet sted efter at jordarten er aflejret. Herved kan et overmåde stort antal jordarter karakteriseres på en simpel måde svarende til, at en kemisk forbindelse kan angives ved mængdeforholdet mellem de grundstoffer, der indgår i forbindelsen. For at undgå enhver sammenblanding mellem betegnelserne for de her definerede jordartelementer og anden jordartterminologi er der blevet udarbejdet en latinsk terminologi. I tilslutning til jordartsystemet er der fastlagt et signatursystem.