Vendsyssels Geologi

Authors

  • Axel Jessen

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke5.v2.7010

Abstract

Den nordevropæisske Indlandsis, der dækkede Danmark og aflejrede sine Ler- og Sandmasser ovenpaa Kridt- og Tertiærtidens Jordlag, har givet Landskabet dets nuværende Præg; kun undtagelsesvis viser Terrainet en Afspejling af de ældre og dybere liggende Lags Overfladeformer. De under Kvartærtidens senere Afsnit virkende Kræfter, Vand og Luft, Bevægelser i Jordskorpen og Variationer i Havoverfladens Højde, har derefter givet Anledning til Forandringer af forskellig Art, Udgravning af Dale, Ophobning af Klitter samt Ændringer i Landets Kystomrids.

I Vendsyssel kan der skelnes mellem tre Landskabstyper, der hver især staar i nøjeste Forbindelse med Jordlagenes Aflejringsmaade og geologiske Alder, nemlig 1) det bakkede Højland, der er dannet under den sidste Glacialtid som et direkte Resultat af Indlandsisens Virksomhed, 2) de højtliggende Plateauer, den gamle Havbund fra det arktiske Hav, der bredte sig over en Del af Vendsyssel, efterhaanden som Indlandsisen smeltede bort, og 3) det lavtliggende Sletteland, der ligeledes er hævet Havbund, men fra en senere, dog overvejende forhistorisk Tid (se de to Kort paa Tavle I og Tavle II).

Downloads

Published

1936-12-31

How to Cite

Jessen, A. (1936). Vendsyssels Geologi. Danmarks Geologiske Undersøgelse V. Række, 2, 1–195. https://doi.org/10.34194/raekke5.v2.7010

Issue

Section

Monograph

Most read articles by the same author(s)