Nordøstsjællands Geologi

Authors

  • V Milthers

DOI:

https://doi.org/10.34194/raekke5.v3.7011

Abstract

Den Del af Sjælland, der skal beskrives i det følgende, omfatter Frederiksborg Amt og næsten hele Københavns Amt. Den geologiske Historie, som dette Omraade kan afgive Vidnesbyrd om, falder i to Afsnit, der er vidt adskilte fra hinanden i Tid, medens der dog ogsaa falder et usikkert Strejflys over enkelte kortvarige Dele af det mellemliggende Tidsrum.

Det første Afsnit strækker sig fra Kridttidens sidste Del, noget forinden Skrivekridtets Aflejring fandt Sted, og et Stykke ind i den efterfølgende, ældste Del af Tertiærtiden. Paa Nordøstsjællands Plads var der igennem det meste af dette Tidsrum et dybt Hav, paa hvis Bund der i en lang Del af Tiden aflejredes det hvide Dybhavsslam, der senere blev til Skrivekridt, og som ved sin Renhed vidner om, at Stedet var næsten helt afskaaret fra Tilførsel af Materiale fra Land, til Trods for at Kysten ikke har ligget langt borte. Henimod Tertiærtidens Indtræden har der lidt efter lidt fundet en saa gennemgribende Hævning af Omraadet Sted, at dette gik over til at blive tørt Land for en kort Tid, men atter sank under Havfladen.

Omraadet har dog rimeligvis ligget hævet over Havet den største Del af Tertiærtiden og Kvartærtiden igennem. Men forinden vi naar frem til den sidste Del af Istiden, er det kun fra enkelte, varme Afsnit af Kvartærtiden at der foreligger sparsomme Vidnesbyrd.

Det andet sammenhængende Afsnit af Nordøstsjællands geologiske Historie strækker sig kun over et kortvarigt Tidsrum, nogle faa Titusinder af Aar, fra den sidste Del af Istiden frem til vor egen Tid. Men selv om det saaledes - maalt med Jordhistoriens Maal - kun omfatter et kort Spand af Tid, har Omraadets geologiske Udvikling i dette Tidsrum sin særegne Interesse ved, at det er Resultaterne af denne, vi fortrinsvis og mest umiddelbart har liggende for vore Øjne.

Downloads

Published

1935-12-31

How to Cite

Milthers, V. (1935). Nordøstsjællands Geologi. Danmarks Geologiske Undersøgelse V. Række, 3, 1–192. https://doi.org/10.34194/raekke5.v3.7011

Most read articles by the same author(s)